Vind in 5 stappen de voeding op maat voor jouw hondenkind.

DE HONDENVOER GIDS: VIND IN 5 STAPPEN, VOEDING OP MAAT VAN JOUW HONDENKIND

Ook al eens geïntimideerd geweest door het grote aanbod aan hondenvoer? I feel you. Als Hooman weten we dat de juiste voeding belangrijk is voor een lang en gezond hondenleven. Daarom willen we hen ook alleen maar het beste voorschotelen, toch? Maar daar zit je dan, te scrollen door een eindeloos aanbod aan hondenvoer. Van graanvrij, eiwitrijk tot dieet- en high energy voeding. “Tof, maar welke voeding past nu het beste bij mijn hond?”, hoor ik je denken. No worries, deze gids leidt je in no-time naar de beste match voor jouw hondenkind.

Soorten hondenvoer:

Hondenvoer kan je in verschillende vormen kopen. Zo kan je kiezen tussen droge brokken, nat voer en vers vlees. Sommige mensen zweren bij droge voeding, terwijl anderen dan weer voorstander zijn van nat voer. 

Maar eigenlijk hoeft dit absoluut geen tweestrijd te zijn aangezien niet zozeer de vorm, maar wel de inhoud van de voeding cruciaal is. Met andere woorden: zowel droge als natte voeding kunnen een voedzame keuze zijn, zolang de ingrediënten maar van hoogwaardige kwaliteit zijn. Een goede indicatie om de kwaliteit van hondenvoer te beoordelen, zijn het aantal eiwitten en de waardigheid ervan.

Wil je graag weten hoe je kwalitatieve producten leert herkennen? Klik dan hier voor de blogpost “kwaliteitschecker – ontdek in 3 stappen hoe je kwalitatief hondenvoer herkent”.((Coming Soon))

Droog-of natvoer kunnen afhankelijk van de situatie, hun eigen pluspunten of beperkingen hebben. Vandaar dat we deze voor jou hieronder nog even opsommen.

 • Droogvoer:

  We trappen er misschien een open deur mee in, maar zoals de naam al doet vermoeden zit er in ‘droog’voer, weinig vocht. I know, dit is geen verrassing maar deze eigenschap heeft wel belangrijke gevolgen. Zo is droogvoer door het lage vochtgehalte, in het algemeen langer houdbaar dan natvoer. Droogvoer bevat gemiddeld minder dan 15% vocht terwijl natte voeding meestal rond een vochtigheid van 75% schommelt. Net door het lage vochtgehalte bij droogvoer, bevat het meer energie en voedingsstoffen. Dit betekent dat je in vergelijking met natvoer, minder grote hoeveelheden nodig hebt om jouw hond te voorzien van dezelfde energiewaarde. Zo zal je hond sneller verzadigd zijn door kleinere hoeveelheden droogvoer. Minder verpakkingen, meer energie en langer houdbaar – dit maakt van droogvoer meestal de voordeligste keuze.
 • Natvoer:

  Heb je een kieskeurige viervoeter of een moeilijke eter in huis? Dan is de kans groot dat natte voeding, hierin verandering kan brengen. Zo zijn de meeste honden verzot op natte voeding omdat het over een sterker aroma beschikt. Net zoals bij mensen, genieten honden meer van hun maaltijd wanneer het gepaard gaat met sterke geuren. Want geef toe, wie gaat er nu niet watertanden wanneer het huis naar zijn lievelingseten ruikt? Probeer dus eens af te wisselen met natvoer om je viervoeter met meer gusto te laten eten.
  Ook bij moeilijke drinkers of honden met urinewegproblemen kan natte voeding, soelaas bieden. Zo nemen deze honden extra water op via hun maaltijden door het grote vochtpercentage in natte voeding.  

Checklist voor voeding op maat van jouw hondenkind:

1. Levensfase:

 • Puppy (± < 6 maanden): 
  Puppy’s bruisen van energie en groeien aan een sneltempo. Geen wonder dus dat ze nood hebben aan voeding met extra power! Daarom heeft jouw pup, meer calorieën en voedingsstoffen nodig als een volwassen hond van hetzelfde ras. Het is dus belangrijk om specifiek puppyvoer voor te schotelen omdat hierin extra bouwstoffen zitten die essentieel zijn voor een optimale groei. Daarin maak je ook best een onderscheid tussen kleine en grote hondenrassen omdat deze op een ander tempo groeien. De regel is: hoe groter de hond, hoe meer tijd hij nodig heeft om volwassen te worden. Zo hebben de kleinere hondenrassen, die letterlijk 1 grote groeispurt doormaken, nood aan extra veel eiwit, vet en calcium. De grote hondenrassen hebben op hun beurt, nood aan voedingsstoffen die geschikt zijn voor een groeiproces op lange termijn. Zo kan een teveel aan proteïnen bij grote hondenrassen (Deense dogs bijvoorbeeld) ervoor zorgen dat hun botten te snel groeien. Hierdoor kunnen er gewrichtsafwijkingen en groeipijnen ontstaan waardoor ook de kans op artritis verhoogt. Puppyvoer voor grote hondenrassen probeert deze problematiek net te voorkomen door hun uitgebalanceerde gehaltes aan calcium en eiwitten.
  Ben je op zoek naar puppyvoer? Klik dan in de sectie hondenvoer op de filter ‘Puppy’ voor een overzicht.

Wil je meer weten over puppyvoer? Klik dan hier voor de blogpost “Puppyvoer: Welke voeding geef ik mijn puppy best voor een gezond en lang leven?”.

 • Volwassen/Adult: (± 1-7 jaar):
  Eens je hond de volwassenheid heeft bereikt, heeft hij zijn tanden, botten, spieren en vacht volledig ontwikkeld. In deze fase heeft je viervoeter dus nood aan voedingsstoffen die hem ondersteunen in zijn dagelijkse activiteiten en in het onderhouden van zijn spieren en gewrichten. Omdat volwassen honden, volledig ontwikkeld zijn, staan de calorieen van de voeding niet meer in teken van het groeiproces maar van het activiteitsniveau van je hond. Hierdoor is het hondenvoer voor volwassen honden, minder calorierijk dan puppyvoer. Voor volwassen honden wordt er doorgaans een eiwitgehalte van 18 gram aangeraden per 100 gram hondenvoer (aangeraden hoeveelheid volgens FEDIAF: European Pet Food Industry). 

Ben je op zoek naar hondenvoer voor volwassenen? Klik dan in de sectie hondenvoer op de filter ‘Adult’ voor een overzicht.

 • Senior (± >7 jaar):
  Net zoals mensen, kunnen honden op leeftijd minder actief worden en krijgen ze een tragere stofwisseling. In dat geval kan het nodig zijn om over te schakelen naar hondenvoer voor seniors. In dit hondenvoer zitten er minder calorieën om te voorkomen dat je viervoeter zwaarlijvig wordt. 
  Net zoals mensen kunnen er ook verschillende ouderdomskwaaltjes de kop op steken. We kennen ze wel, brozere botten met de gepaarde gewrichtspijnen, tandproblemen en typische ouderdomsziektes – ook honden blijven er niet van gespaard. Om je bejaarde viervoeter hiervoor te beschermen, is het belangrijk om over te schakelen op hondenvoer voor seniors. Dit voer bevat niet alleen minder calorieën maar houdt ook rekening met de nood aan extra calcium en andere voedingsstoffen om het gestel van je hond te onderhouden.

Ben je op zoek naar hondenvoer voor seniors? Klik dan in de sectie hondenvoer op de filter ‘Senior’ voor een overzicht.

 • Grootte van de hond:
  Omdat een Deense dog, letterlijk zijn holle tand kan vullen met de brokjes van een chihuahua, is het belangrijk om stil te staan bij de lichaamsbouw van je hond. Om kauwplezier te verzekeren, moet je er dus op toekijken dat de grootte van de brokjes overeenstemmen met de grootte van je hond.
 • Activiteitsniveau:
  Heb je een echte couch potato in huis? Of eerder een topsporter, die dagelijks afgemat wilt worden? Ongeacht het antwoord, spreekt het voor zich dat je beiden niet hetzelfde menu voorschotelt. 
  Daarom is niet alleen de leeftijd maar ook het activiteitsniveau van je viervoeter, een bepalende factor in het keuzeproces naar het juiste hondenvoer. Het is natuurlijk belangrijk om elke hond actief te houden maar eens honden de volwassenheid hebben bereikt, worden de verschillen in activiteit alleen maar groter. Om je energiekanon doorheen de dag te helpen, kan het nodig zijn om voer te kopen voorzien van een hoger caloriegehalte. 
  Ben je op zoek naar hondenvoeding voor energieke honden? Klik dan in de sectie hondenvoer op de filter ’High energy’ voor een overzicht.
 • Hondenras:
  Net omdat het hondenrijk zo divers is en elk hondenras zijn specifieke behoeften heeft, bestaat er ook hondenvoer dat expliciet gericht is op een bepaald ras. Op deze manier kunnen rasspecifieke ziektes voorkomen worden.

2. Gebaseerd op speciale noden, allergieën of intoleranties:

 • Graanvrij:
  We trappen er misschien opnieuw een open deur mee in maar deze voeding bevat - zoals de naam al doet vermoeden - geen granen. Wanneer je merkt dat je viervoeter, problemen ondervindt met het verteren van graan, kan dit voedsel een oplossing bieden. Door het gebrek aan granen, zit er namelijk meer vlees in de voeding waardoor het makkelijker verteerd zal worden. 

Ben je op zoek naar graanvrij hondenvoer? Klik dan in de sectie hondenvoer op de filter ‘graanvrij’ voor een overzicht.

 • Hypoallergeen:
  Hypoallergene voeding is er dan weer op gericht om honden te ondersteunen die last hebben van allerhande voedselintoleranties. Op aanraden van je dierenarts kan je overschakelen op dit soort hondenvoer om de kansen op allergische reacties te verkleinen. Zo bestaat dit hondenvoer enkel uit voedingsstoffen die niet bekend staan om het uitlokken van een allergische reactie. 

Ben je op zoek naar hypoallergeen hondenvoer? Klik dan in de sectie hondenvoer op de filter ’hypoallergeen’ voor een overzicht.

 • Zwanger/zogend:
  Net zoals zwangere vrouwen, heeft jouw viervoeter in deze fase, nood aan extra voedingsstoffen. Daarom beschikt hondenvoer voor drachtige honden meestal over een hoger eiwitpercentage aangezien FEDIAF, een eiwitgehalte van 25 per 100 gram adviseert. Om zeker te zijn dat je de juiste voedingskeuzes maakt, kan je dit best overleggen met jouw dierenarts.

Biologisch hondenvoer:
Zit je niet alleen in met het welzijn van je trouwe vriend maar ook met dat van het milieu? Dan is biologisch hondenvoer misschien een optie voor jou? De voedingsstoffen die hierin aanwezig zijn, werden geteeld volgens biologische richtlijnen. Zo verzekeren de fabrikanten dat 95% van de grondstoffen op een biologische wijze verworven werden. Over een win-win gesproken... Met deze voeding maak je een gezonde keuze voor je viervoeter én onze wereld!