Puppyvoer: Welke voeding geef ik mijn puppy best voor een gezond en lang leven?

Puppyvoer: Welke voeding geef ik mijn puppy het best voor een gezond en lang leven?

Grote ogen, onhandige poses, kwispelende staartjes – puppy’s weten massaal onze harten te veroveren. Ze bruisen van energie en groeien aan een sneltempo. Geen wonder dus, dat ze nood hebben aan voeding met extra power!

More calories, please!

Groeien, spelen en de wereld ontdekken – het kost allemaal veel energie. Dat is dan ook de reden waarom jouw pup, twee keer zoveel calorieën nodig heeft als een volwassen hond van hetzelfde ras. Daarom is puppyvoeding net zo belangrijk als babyvoeding. Het zit namelijk boordenvol eiwitten, calcium en vitaminen die de ontwikkeling ondersteunen.

Twee keer zoveel calorieen? I know, als mens kunnen we daar alleen maar jaloers op zijn. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ze twee keer zoveel kunnen eten als een volwassen hond. Puppyvoer is om deze reden, veel geconcentreerder waardoor kleinere hoeveelheden, meer calorieën en voedingsstoffen bevatten. Op die manier krijgt dat kleine lijfje toch voldoende energie binnen!
Heb je puppyvoer in huis gehaald maar weet je niet zeker hoeveel gram je ervan mag geven? Kijk dan even op de zijkant van de verpakking. Daar vind je meestal de geadviseerde hoeveelheid hondenvoer per leeftijds-en gewichtscategorie. Deze maaltijd deel je het best op in verschillende kleine porties, die je hen doorheen de dag voorschotelt. Omdat puppy’s hun reserves snel verbanden, hou je op deze manier hun energieniveau op peil!

Why size matters

Je kan geen appels met peren –of in dit geval – chihuahua’s met Deense dogs vergelijken. Want niet elke pup groeit op hetzelfde tempo. Zo ontwikkelen kleine hondenrassen zich zeer snel en kunnen ze vanaf 6 maanden al de puberteit bereiken. Grotere hondenrassen daarentegen, ontwikkelen zich langzamer en bereiken dus ook op een later tijdstip de adolescentie. De regel is: hoe groter de hond, hoe meer tijd hij nodig heeft om volwassen te worden.
Op ontwikkelingsniveau heb je dus de sprinters en de marathonlopers, die elk hun eigen dieet vereisen. Zo hebben de kleinere hondenrassen, die letterlijk 1 grote groeispurt doormaken, nood aan extra veel eiwit, vet en calcium. De grote hondenrassen hebben op hun beurt, nood aan voedingsstoffen die geschikt zijn voor een groeiproces op lange termijn. Zo kan een teveel aan proteinen bij grote hondenrassen (Deense dogs bijvoorbeeld) ervoor zorgen dat hun botten te snel groeien. Hierdoor kunnen er gewrichtsafwijkingen en groeipijnen ontstaan, waarop ook de kans op arthritis verhoogt. Puppyvoer voor grote hondenrassen, probeert deze problematiek net te voorkomen door hun uitgebalanceerde gehaltes aan calcium en eiwitten.
Size matters,  dat is duidelijk! Ben je niet zeker welk voer het beste bij jouw pupje past? Aarzel dan zeker niet om dit met je dierenarts te bespreken.

Healthy food, healthy life

Het moraal van het verhaal: met het juiste puppyvoer, leg je de basis voor een gezond en lang leven. En eerlijk... daar doen we het toch voor? Want wanneer je pup, de juiste voedingsstoffen binnen krijgt, ontwikkelen zijn tanden, botten, spieren en vacht beter. Hierdoor wordt jouw viervoeter weerbaarder en kan je de kans op  ziektes en afwijkingen verkleinen. Zo kan je hen ook beter wapenen tegen aangeboren kwalen zoals heupdysplasie.
Je beste vriend gezond, oud zien worden? Dan is de juiste voeding, die investering meer dan waard.


Viva la vida!