Puppykiezer: rashond, kruising of bastaardhond?

Puppykiezer: Pupje van een rashond, kruising of bastaardhond?

Proficiat! Wanneer je op deze blogpost bent terecht gekomen, denk je aan gezinsuitbreiding. Je weet het of misschien nog niet, maar je leven zal er binnenkort helemaal anders uitzien. Spelen, mooie wandelingen maken, knuffelsessies in de zetel, maar vooral... overstelpt worden met onvoorwaardelijke liefde. You’re gonna love it!

Omdat deze viervoeter voor de komende 10 tot 15 jaar, een trouw familielid wordt, is het natuurlijk belangrijk om een puppy te kiezen die het best bij jou en jouw gezinsleven past. Rekening houdend met je gezinssituatie nu maar ook met hoe die er in de toekomst zal uitzien. 
Als het de eerste keer is dat je op zoek gaat naar een pupje, kan dit misschien nogal overweldigend overkomen. Daarom hebben we in deze blogpost de zaken opgelijst waarmee je rekening moet houden bij het uitkiezen van je nieuw familielid.

Rashond, kruising of bastaardhond?

Net zoals mensen, heeft elke hond zijn eigen karakter en activiteitsniveau. In de zoektocht naar de perfecte match, is het dus belangrijk dat jij en jouw toekomstige viervoeter op dezelfde golflengte zitten. Op zoek naar een onvermoeibare sportkameraad of eerder naar een couch potato?
Omdat veel van deze karaktereigenschappen worden bepaald door het hondenras, is het belangrijk om in eerste instantie na te gaan, welk hondenras het beste bij jou past. Door te kiezen voor een specifiek ras, zullen de persoonlijkheidstrekken van je pup geen verrassing zijn. Daarnaast kan je op die manier, bepaalde noden of potentiële moeilijkheden van je huisgenoot beter inschatten.
Ben je er nog niet uit welk hondenras het beste bij jou past?

Ontdek het dan in onze blogpost “Welk hondenras past het beste bij mij?”(coming soon)

Wanneer twee verschillende rashonden met elkaar gekruist worden, krijg je een gemengd ras of een  kruising. De karaktereigenschappen en uiterlijke kenmerken van deze pupjes, kunnen binnen hetzelfde nestje erg verschillen. Zo kan het ene pupje meer eigenschappen erven van de moeder terwijl het andere pupje, de raseigenschappen van de vader heeft meegekregen. De mate waarin bepaalde karaktereigenschappen naar voren komen is dus niet altijd duidelijk te voorspellen.


Twee verschillende hondenrassen worden vaak met elkaar gemengd om honden te creëeren, die over de beste eigenschappen van de beide rassen beschikken. De kruising tussen de labrador en de poedel, beter gekend als de labradoodle, is hier een perfect voorbeeld van. Zo worden niet alleen de beste eigenschappen, maar ook de grappigste hondenrassen gegarandeerd! Van een Horgi, Cheagle, Dalmador, Chorki tot een Maltipoo – je kan het zo gek niet bedenken.
Omdat er twee rassen gemixt worden, zijn er meer kandidaten waarmee er gekruist kan worden. Hierdoor worden gemengde rassen, vaker als gezondere honden aanschouwd omdat de kans op erfelijke aandoeningen kleiner is.
Wanneer je kiest voor een kruising moet je dus rekening houden met de raseigenschappen van de beide ouders, die afhankelijk van het pupje, in meerdere of mindere mate naar voren kunnen komen.

Wanneer het ras niet van het pupje afgeleid kan worden, spreek je over een bastaardhond. Laten we eerlijk zijn... dit is een heel ongelukkige benaming voor een hond, die voor evenveel liefde in huis kan zorgen. Wanneer het ras niet meer bepaald kan worden, betekent dit dat de stamboom van de hond uit verschillende kruisingen bestaat. Hierdoor is het moeilijk om het karakter, de grootte, het temperament en de uiterlijke kenmerken van de pup te voorspellen. 
Onvoorspelbaar maar zeker uniek en daarom niet minder geschikt voor jouw familie! Omdat er geen specifiek ras gekoppeld kan worden aan de hond, is de kans op rasspecifieke ziektes kleiner. Hierdoor zijn deze honden vaak gezonder en gaan ze minder gepaard met allerhande kwaaltjes.


Tip van de dierenarts: Inspecteer de pootjes van de pup.
Hoe groter de poten, hoe groter de hond zal worden eens hij volgroeid is.
Op deze manier kan je beter inschatten hoeveel plaats, je trouwe vriend nodig zal hebben.


Schrijf je nu zeker in en krijg later nog meer tips
om je Hond gelukkig te krijgen en houden!

* veld mag niet leeg zijn